Αναζήτηση:
 
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
GUNET.gr
ects-ds
Erasmus-DS-ECTS
Diploma Supplement


 
 
Εκπ.Προσωπικό > Δημοσιεύσεις > Σαμαράς Νικόλαος
 
  Ερευνητικό Έργο - Σαμαράς Νικόλαος
13/03/2016
 
 Ερευνητικά προγράμματα (ως Επιστημονικός Υπεύθυνος):

·         ‘’Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας"    
       (Κωδ. 5300)
Φορέας Διαχείρισης:  Ειδικός Λογαριασμός Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών ΤΕΙ Θεσσαλίας Έναρξη:  Απρίλιος 2016  Λήξη:  Οκτώβριος 2022  Σχόλια: Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος με αντικείμενο την Παρακολούθηση και Υποστήριξη των επί μέρους δράσεων της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. (Τρίκαλα) στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης "Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας MIS 5000389", τη μεγιστοποίηση ένταξης αριθμού φοιτητών, την εξεύρεση και προσέλκυση νέων επιχειρήσεων ως φορέων υποδοχής πρακτικής άσκησης και τη σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης Εφαρμογής της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. (Τρίκαλα). 

 Ερευνητικά προγράμματα (συμμετοχή):


·         ‘’Επιχειρηματικό Σχέδιο - Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας’’ του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Κωδ. 4800)

Φορέας Διαχείρισης:  Ειδικός Λογαριασμός Επιτροπής Ερευνών ΤΕΙ Θεσσαλίας Έναρξη:  Σεπτέμβριος 2013  Διάρκεια:  6 μήνες  Σχόλια:  Η συμμετοχή αφορά τη ‘’σύνταξη Επιχειρηματικού Σχεδίου για την Ίδρυση Επιχείρησης Μελετών, Επιβλέψεων και Κατασκευών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Σύγχρονων και Ιστορικών Κτιρίων’’. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο (business plan) αποτελεί την ολοκληρωμένη προσπάθεια, εκ μέρους του υποψήφιου επιχειρηματία, να καταγράψει και οργανώσει τις σκέψεις του, αλλά και τις πληροφορίες, σχετικά με τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα δράσης της επιχείρησής του. Αυτό καθοδηγεί την πορεία του, όσον αφορά την κατανόηση του είδους και της μορφής της επιχείρησης, που χρειάζεται, την καταγραφή και ανάλυση του ανταγωνισμού, αλλά και τις ενέργειές του, όσον αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα επιτρέπει στον υποψήφιο επιχειρηματία να κατανοήσει, μεταξύ άλλων: Ποιες είναι οι υπηρεσίες, που θα παρέχει; Ποιοι θα είναι οι πελάτες του; Γιατί θα αγοράσουν τις υπηρεσίες του; Πόσο θα πληρώσουν γι’ αυτές; Πως θα παραχθούν και διανεμηθούν αυτές; Τι πόροι (ανθρώπινοι, οικονομικοί, τεχνολογία) απαιτούνται;

·         ‘’Διαχείριση ανθρωπογενούς & φυσικού περιβάλλοντος στο ορεινό Νοτιο - Δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κορυτσάς, Αλβανία’’ (Κωδ. 2457)

Φορέας Διαχείρισης:  Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Έναρξη:  Ιανουάριος 2001  Διάρκεια:  18 μήνες  Σχόλια:  Η συμμετοχή αφορά τη ‘’δημιουργία ερωτηματολογίου καταγραφής των αρχιτεκτονικών μνημείων της Δάρδας’’. Πρόκειται για διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας και βοήθειας (ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας) Ελλάδας – Αλβανίας, με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος στο ορεινό νοτιο – δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κορυτσάς. Σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτελούσε η φροντίδα για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του οικισμού της Δάρδας, ενός παραδοσιακού οικισμού του ύστερου μεσαίωνα με σχεδόν αναλλοίωτη έως σήμερα αρχιτεκτονική μορφή και πολεοδομική συγκρότηση, αποτέλεσμα, τόσο της οικονομικής δυσπραγίας, όσο και της ιδιόμορφης πολιτικής επιλογής απομόνωσης από το διεθνές γίγνεσθαι, που επικράτησε για μια μεγάλη χρονική περίοδο, στη γειτονική χώρα. Το ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των αρχιτεκτονικών μνημείων της αποκρυσταλλώθηκε στη μορφή ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ.

·         ‘’RESTORE: Ενέργειες κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων σε παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς’’ Κοινοτική Πρωτοβουλία Απασχόληση ‘’YOUTHSTART’’

Φορέας Διαχείρισης:  Κ.Ε.Ε. ΔΗΜΗΤΡΑ, Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Λάρισας Έναρξη:  Μάρτιος 1998  Διάρκεια:  18 μήνες  Σχόλια:  Η συμμετοχή αφορά: τη μελέτη - έρευνα με θέμα ‘’Αμοιβαία Αναγνώριση Προσόντων Συντηρητών – Αναστηλωτών – Εργατοτεχνιτών Πέτρας και Ξύλου’’, καθώς και τη σύνταξη ‘’Εκπαιδευτικών Ενοτήτων (Syllabus) για Συντηρητές – Αναστηλωτές – Εργατοτεχνίτες Πέτρας και Ξύλου’’. Πρόκειται για διακρατικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων σε παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Περιελάμβανε εκτός των άλλων, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας μεταξύ των διακρατικών εταίρων (Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία), αλλά και δημιουργία πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού (πρόγραμμα σπουδών τεσσάρων ειδικοτήτων, τεχνικό εικονολεξικό σε τέσσερις γλώσσες, λευκώματα σημαντικών κτιρίων), μελέτες - έρευνες (σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης προσόντων, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια του εργοταξίου) και τέλος κατάρτιση 20 νέων σε παραδοσιακά τεχνικά επαγγέλματα (χτίστες πέτρας, ξυλουργοί, μαρμαρογλύπτες), με θεωρητικό μέρος και πρακτική άσκηση.

·         Έρευνα και ενέργειες στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Απασχόλησης “NOW’’ (New Opportunities for Women)

Φορέας Διαχείρισης:  Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έναρξη:  Φεβρουάριος 1995  Διάρκεια:  11 μήνες  Σχόλια:  Η συμμετοχή αφορά τη ‘’συγκρότηση έκθεσης για τη γυναικεία απασχόληση σε ορεινούς και δυσπρόσιτους οικισμούς της Θεσσαλίας’’. Πρόκειται για μελέτη - έρευνα της γυναικείας απασχόλησης σε ορεινούς και μειονεκτικούς οικισμούς της Θεσσαλίας με πιλοτική εφαρμογή στους οικισμούς Λιβαδίου και Δολίχης Ολύμπου. Εκεί η συμμετοχή των γυναικών στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της περιοχής είναι πολύ μικρή και σχεδόν υποδιπλάσια αυτής των ανδρών, ενώ στο πλήθος των οικονομικά ενεργών συμμετέχει μόνο το 30% περίπου των γυναικών. Αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στα δύο φύλα, η γυναικεία ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, (σχεδόν 50% μεγαλύτερη των ανδρών), κάτι που σημαίνει, σε σχέση πάντα με τον βαθμό συμμετοχής των γυναικών στον ενεργό πληθυσμό, ότι μόνο το 25% του γυναικείου πληθυσμού είναι ενταγμένο στην τοπική αγορά εργασίας ποσοστό χαμηλότερο εκείνου (30%) των γυναικών του συνολικού Νομού. Οι άνεργες γυναίκες που προέρχονται από την περιοχή δεν ανήκουν στην ομάδα των επιδοτούμενων ατόμων, αλλά στην ομάδα εκείνων των ανέργων που επισκέπτονται μια φορά τον μήνα την υπηρεσία του ΟΑΕΔ για να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας χωρίς να υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος. Οι θέσεις εργασίας που παράγονται στις ορεινές περιοχές όπως το Λιβάδι, είναι κατ’ εξοχήν φθηνές και ελαστικές για αυτό και προτιμούνται οι οικονομικοί μετανάστες. Στο πλαίσιο του προγράμματος καταρτίσθηκαν 20 γυναίκες της περιοχής σε ζητήματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διοίκησης - υποστήριξης και δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων. Απ’ αυτές 9 γυναίκες, προχώρησαν στην ίδρυση γυναικείου συνεταιρισμού μεταποίησης, συσκευασίας και προώθησης τοπικών προϊόντων, ο οποίος συνεχίζει την επιτυχημένη του δραστηριότητα για πάνω από 20 χρόνια.

 
Σελίδες: 1  
 
 

Copyright © 2007 - 2024 : TEI Θεσσαλίας
Created by ItBiz