Αναζήτηση:
 
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
GUNET.gr
ects-ds
Erasmus-DS-ECTS
Diploma Supplement


 
 
Εκπ.Προσωπικό > Μαθήματα - Ωρες > Σαμαράς Νικόλαος
 
  Μαθήματα- Σαμαράς Νικόλαος
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΕΩΝ
  Ιστορική αναδρομή του φαινομένου της πόλης (οι πόλεις της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, του Αιγαίου, του Ινδού ποταμού, του Κίτρινου ποταμού, των Αζτέκων, των Μάγια, των Ίνκας, η αρχαία Ελληνική πόλη, η Ρωμαϊκή πόλη, η Μεσαιωνική πόλη, η Βιομηχανική πόλη, η Ουτοπική πόλη, η Μοντέρνα πόλη). Πολεοδομικός Σχεδιασμός. Όροι Δόμησης - Νέος Γ.Ο.Κ. - Χρήσεις Γης - Ρυμοτομικά Σχέδια. Η κατοικία στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό (συγκρότηση σε οικιστικές ενότητες - ανάπλαση περιοχών κατοικίας). Αστικές Μεταφορές - Κυκλοφοριακός σχεδιασμός προς τη Βιώσιμη πόλη. Εναλλακτικές κατευθύνσεις στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό.

Ώρες διδασκαλίας
  2Θ + 2ΑΠ / εβδομάδα
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ Ι
  Βασικές γνώσεις πολεοδομίας. Σχέση μεταξύ κτιρίου και του ευρύτερου πολεοδομικού περιβάλλοντος. Συστηματική προσέγγιση των μεθόδων ανάλυσης, καταγραφής και αξιολόγησης των ιστορικών οικιστικών συνόλων. Θεσμικό πλαίσιο. Πολιτική προστασίας. Διεθνής Χάρτα για την προστασία των ιστορικών πόλεων. Αναλυτική διαδικασία (αναγνώριση της υπάρχουσας κατάστασης, γενικά χαρακτηριστικά του χώρου, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, ανάλυση δεδομένων, διάγνωση προβλημάτων, δυνατότητες παρέμβασης). Συνθετική διαδικασία - σύνταξη μελέτης προστασίας (αξιολόγηση και βαθμός προστασίας κτισμάτων, εξυγίανση παλαιάς πόλεως, ρυμοτομικό σχέδιο, ειδικός πολεοδομικός κανονισμός, αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις). Προτάσεις για την προστασία, ανάδειξη και αναβίωση των ιστορικών κέντρων και συνόλων.

Ώρες διδασκαλίας
   3Θ + 4Ε / εβδομάδα
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
  Η μορφή του αρχιτεκτονικού έργου ως παράμετρος της σύνθεσης. Οι αρχιτεκτονικές δημιουργίες ως συνθέσεις, με έμφαση στην παράμετρο της μορφής. Μελέτη και διερεύνηση των αρχιτεκτονικών μορφών. Παράγοντες που καθορίζουν την μορφή του αρχιτεκτονικού έργου: ο τόπος (φυσικό και δομημένο περιβάλλον), ο χρόνος (ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές συνθήκες) και ο τρόπος (κατασκευαστικές μέθοδοι και υλικά δόμησης). Ανάλυση και ερμηνεία των αρχιτεκτονικών μορφών διαφόρων τύπων κτιρίων, διαφόρων εποχών. Ανάλυση μορφών σε ανώνυμες δημιουργίες (κοσμικά και θρησκευτικά κτίρια, ή ιστορικά τεχνικά έργα και οικιστικά σύνολα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής). Ανάλυση μορφών σε επώνυμα αρχιτεκτονικά έργα, διαφόρων εποχών.

Ώρες διδασκαλίας
   2Θ + 2ΑΠ / εβδομάδα
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ (Π.Μ.Σ.)
  - Η επιστήμη της Πολεοδομίας. Η πόλη. Σχέση κτιρίου και ευρύτερου πολεοδομικού περιβάλλοντος. Οι λειτουργίες της πόλης και η έκφρασή τους στο χώρο. Ο δρόμος.
Η πλατεία. Τα όρια της πόλης.
-  Φιλοσοφία της προστασίας και αποκατάστασης. Τάσεις - Σχολές. Απόψεις περί αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
- Προστασία Ιστορικών Οικιστικών Συνόλων. Ιστορικές περιοχές πόλεων. Παραδοσιακοί οικισμοί. Ιστορικά τοπία.
Ανάπλαση οικιστικών συνόλων. Ανάγκες, που προκαλούν την ανάπλαση. Ορολογία της ανάπλασης. Ιδιαιτερότητες των ιστορικών οικισμών.
Τυπολογία αναπλάσεων ως προς: την κλίμακα της παρέμβασης, την αντιμετώπιση των αρχιτεκτονικών κελυφών, τον τύπο της παρέμβασης και τη μορφή αξιοποίησης ιστορικού οικιστικού συνόλου, τον βαθμό διατήρησης της κοινωνικής σύνθεσης του ιστορικού οικιστικού συνόλου.
Ανάπλαση και αναβίωση ιστορικών κέντρων πόλεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ανάπλαση και αναβίωση Παραδοσιακών Οικισμών.
- Η αναβίωση των Ιστορικών Κέντρων συμβολή στην ανάπτυξη των σύγχρονων ελληνικών πόλεων. Διαμόρφωση της Στρατηγικής του Προγραμματισμού.   
Η Αναγκαιότητα της Κοινωνικής Συμμετοχής. Φορείς και συμμετοχή του κοινού στον πολεοδομικό προγραμματισμό και σχεδιασμό. Η διεθνής εμπειρία. Φορείς και συμμετοχή κατά τον πολεοδομικό προγραμματισμό και σχεδιασμό στην Ελλάδα.
- Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα των αναπλάσεων ιστορικών οικιστικών συνόλων.
- Διεθνές θεσμικό πλαίσιο και ελληνική νομοθεσία για την προστασία των ιστορικών οικιστικών συνόλων.
Φορείς αρμόδιοι για την προστασία και αποκατάσταση των ιστορικών οικιστικών συνόλων. Χρηματοδότηση των έργων ανάπλασης ιστορικών οικιστικών συνόλων.
Μεθοδολογία της Ανάπλασης και Αναβίωσης Ιστορικών Οικιστικών Συνόλων.
Ανάλυση. Σχέσεις του οικισμού με τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο. Κοινωνικά - δημογραφικά - οικονομικά χαρακτηριστικά του οικισμού (Χωροταξική κλίμακα). Γενικά πολεοδομικά χαρακτηριστικά του οικισμού - Ιστορική ανάλυση (κλίμακα Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου). Τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά οικιστικού συνόλου (κλίμακα Πολεοδομικής Μελέτης). Τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτισμάτων - φυσική κατάσταση (Αρχιτεκτονική κλίμακα). Απογραφή κτισμάτων. Καρτέλες απογραφής.
- Σύνθεση. Αξιολόγηση και βαθμός προστασίας κτισμάτων. Ρυμοτομικό Σχέδιο. Ειδικός Πολεοδομικός Κανονισμός. Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Ένταξη νέας αρχιτεκτονικής.

Ώρες διδασκαλίας
   3 / εβδομάδα
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (Π.Μ.Σ.)
  - Ιστορική και καλλιτεχνική αξία ιστορικού κτιρίου, βαθμός αυθεντικότητας και αισθητική αξία.
- Κριτήρια επιλογής της χρήσης και του βαθμού επέμβασης στα ιστορικά κτίρια.
- Η αρχική χρήση του κτιρίου και η σκοπιμότητα διατήρησής της. Βαθμός διατήρησης εσωτερικού διακόσμου και εξοπλισμού. Τυχόν νέες προδιαγραφές ή απαιτήσεις ανέσεων.
- Υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύγχρονη πολεοδομική νομοθεσία.
- Προϋποθέσεις μετασκευών, τροποποιήσεων, κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές δεσμεύσεις, νέες εγκαταστάσεις, εξασφάλιση απαιτήσεων πυροπροστασίας, προσβασιμότητας ΑμεΑ και ενεργειακής αναβάθμισης.     
- Οι ανάγκες του οικισμού για πολιτιστικό ή κοινωνικό εξοπλισμό. Συμβατότητα νέας χρήσης με τις επιθυμίες της κοινότητας.
- Πολεοδομική σημασία ιστορικού κτιρίου, θέση στον πολεοδομικό ιστό, εγγύτητα, προσβασιμότητα και τυχόν επιπτώσεις που ενδέχεται να δημιουργήσει η νέα χρήση στον οικισμό (επιβάρυνση σε κυκλοφορία, θέσεις στάθμευσης κ.ά.).
- Αντιμετώπιση δομοστατικών προβλημάτων του ιστορικού κτιρίου, των οικοδομικών προβλημάτων από τη φθορά του χρόνου και του καιρού,  του κτιρίου. Αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη της ιστορικής αξίας του.
- Μελέτη επανάχρησης, με λειτουργική  αξιοποίηση του κτιρίου με τρόπο συμβατό με το ήθος του και την ιστορική, καλλιτεχνική και αισθητική του αξία.
- Βασικές Αρχές της Αποκατάστασης - Επανάχρησης του Ιστορικού Κτιρίου.  Ηπιότητα και αντιστρεψιμότητα των επεμβάσεων. Διατήρηση αυθεντικών στοιχείων και αρχικού χαρακτήρα. Σεβασμός στις αξιόλογες φάσεις και μεταγενέστερες επεμβάσεις. Διαφύλαξη αυθεντικότητας και αποφυγή νόθευσης και παραπλάνησης. Αποκατάσταση και συμπλήρωση των φθαρμένων μελών και στοιχείων με τρόπο συμβατό, με επιδίωξη την εναρμόνιση αλλά και τη διακριτότητα (σφραγίδα της εποχής).

Ώρες διδασκαλίας
   3 / εβδομάδα
 
  Ημέρες και ώρες Επικοινωνίας- Σαμαράς Νικόλαος
Παρασκευή
  11:00-14:00
   
 
 

Copyright © 2007 - 2024 : TEI Θεσσαλίας
Created by ItBiz